Ropa dál zdražuje, podpořila ji ECB a růst na akciových trzích

03.09.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/New York 3. září (ČTK) - Světové ceny ropy dnes pokračují v silném růstu a navazují na středeční, zhruba dvouprocentní vzestup. Nad vlivem silného kurzu dolaru a růstu zásob ropy v USA totiž převážily signály dalšího posílení podpůrné měnové politiky Evropské centrální banky (ECB) a další růst na akciových trzích.

Severomořská ropa Brent kolem 17:00 SELČ přidávala zhruba 3,8 procenta na 52,40 USD barel. Americká lehká ropa WTI vykazovala růst o 4,7 procenta a nacházela se v blízkosti 48,40 dolaru za barel.

Trh s ropou poslední týden prochází prudkými výkyvy. V úterý se ceny propadly o zhruba osm procent poté, co se během předchozích tří obchodních seancí zvýšily o více než čtvrtinu. Globálním trhům se dnes ulevilo díky svátkům v Číně, odkud v poslední době přicházely nepříznivé zprávy, které na trzích prohlubovaly strach z výrazného útlumu druhé největší ekonomiky světa.

ECB dnes potvrdila, že v případě potřeby může zvýšit či prodloužit nákupy dluhopisů v rámci takzvaného kvantitativního uvolňování měnové politiky. Taková možnost se zvýšila, když ECB kvůli dalšímu propadu cen ropy a zpomalování čínské ekonomiky zhoršila prognózu ekonomického růstu a inflace.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent říjen 52,41 50,50 New York - Nymex WTI říjen 48,42 46,25

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK