Akcie v USA ve čtvrtek mírně stouply, euro kleslo až o procento

04.09.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 4. září (ČTK) - Americké akciové trhy v závěru čtvrtečního rozkolísaného obchodování mírně stouply. Investory podpořil příslib Evropské centrální banky (ECB) o případné další podpoře ekonomice eurozóny a připravovali se na dnešní zprávu o americké zaměstnanosti, která se může spolupodílet na blížícím se rozhodnutí americké centrální banky (Fed) o zvýšení úrokových sazeb. Euro vůči dolaru po zveřejnění horší prognózy pro eurozónu kleslo až o více než jedno procento.

Index Dow Jones uzavřel obchodování na 16.374,76 bodu se ziskem 0,14 procenta. Širší index Standard & Poor\'s 500 posílil o 0,12 procenta na 1951,13 bodu. Index technologického trhu Nasdaq ale klesl o 0,35 procenta na 4733,50 bodu.

K počátečnímu růstu amerických akcií přispěl šéf ECB Mario Draghi, který naznačil možnost dalších opatření na podporu ekonomiky eurozóny v případě potřeby. Akcie na Wall Street v jednu chvíli přidávaly přes jedno procento. Obavy ohledně zdraví čínské ekonomiky je sice srazily do záporného pásma, i tak se ale oběma hlavním indexům podařilo zakončit den s mírným ziskem.

Euro vůči dolaru ve čtvrtek ztratilo až více než jedno procento, když ECB snížila svůj odhad inflace a hospodářského růstu v eurozóně na příští dva roky a nechala úrokové sazby beze změn. Před koncem newyorského obchodování jednotná evropská měna k dolaru odepisovala 0,9 procenta na 1,1122 USD. Dolar pod vlivem příznivé týdenní statistiky z amerického pracovního trhu přidával i k většině dalších hlavních zahraničních měn. Dolarový index ke koši šesti zahraničních měn se zvýšil o 0,6 procenta. Dolar k japonskému jenu ale klesl o 0,2 procenta na 120,09 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK