Splnit cíle G20 prý bude kvůli slabšímu globálnímu růstu těžší

05.09.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ankara 5. září (ČTK) - Splnit cíle ekonomické expanze skupiny dvaceti největších ekonomik světa (G20), dohodnuté v loňském roce v Austrálii, bude mnohem obtížnější, protože zpomaluje růst globální ekonomiky. Novinářům to dnes řekl kanadský ministr financí Joe Oliver. Agentura AFP pak s odvoláním na své zdroje uvedla, že ministři financí a centrální bankéři G20 ve svém prohlášení uznají, že globální růst nesplní jejich očekávání.

\"Udělali jsme pokrok, ale k základu, který jsme doufali, že budeme mít, jsme nedošli, protože růst je neuspokojivý a odhady (růstu) byly sníženy,\" prohlásil Oliver.

Skupina G20 se loni v Brisbane dohodla, že zvýší v příštích pěti letech kolektivní hospodářskou produkci o další dva procentní body, a to prostřednictvím strukturálních reforem a opatření, připomíná agentura Reuters.

Skupina G20 sdružuje ministry financí a guvernéry centrálních bank 19 vyspělých i rozvojových zemí světa a zástupce Evropské unie. Cílem skupiny, která má pouze konzultativní charakter, je prostřednictvím lepší výměny informací stabilizovat světový finanční systém a účinněji předcházet mezinárodním finančním a měnovým krizím.

Britský ministr financí George Osborne dodal, že ministři financí předních světových ekonomik v zásadě souhlasí, že je potřeba podniknout strukturální reformy, aby se zvýšila produktivita na pozadí uvolněné měnové politiky.

Právě měnová politika je jedním z hlavních bodů na letošním zasedání ministrů financí a šéfů centrálních bank G20. Někteří představitelé ale také vyzvali k urychlení strukturálních reforem. Podle jednoho z delegátů bude letošní komuniké obsahovat i vyjádření, že přílišný důraz na měnovou politiku by nepřinesl vyrovnaný růst.

Osborne dodal, že letos je nejvíce používaným sloven v Ankaře \"produktivita\". Avšak učinit z tohoto slova ucelený program reforem je pro mnoho zemí problém.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK