Ceny ropy se vrátily k poklesu, Brent je za méně než 49 USD

07.09.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 7. září (ČTK) - Světové ceny ropy se dnes vrátily k poklesu, který dosahoval zhruba dvou procent. Dolů je opět tlačí zejména pokles na čínských akciových trzích, ale také silnější kurz amerického dolaru. Objem obchodů je nicméně nižší než obvykle, protože ve Spojených státech se kvůli svátku neobchoduje.

Kolem 17:00 SELČ vykazovala severomořská ropa Brent pokles o 2,3 procenta na zhruba 48,50 USD za barel. Termínový kontrakt na americkou lehkou ropu West Texas Intermediate (WTI) s dodáním v říjnu ztrácel asi dvě procenta a pohyboval se kolem 45,10 USD.

\"Ropa se řídí pouze podle Číny,\" řekl agentuře Reuters analytik Bjarne Schieldrop z finanční společnosti SEB. \"Téměř si nevšímá konstruktivních údajů, například silnějších (evropských) akcií,\" dodal. Čína je největším světovým spotřebitelem energetických surovin.

Ceny ropy se od loňského června propadly o téměř 60 procent kvůli převisu nabídky nad poptávkou. V posledních týdnech procházejí značnými výkyvy v důsledku obav ohledně zpomalování růstu čínské ekonomiky.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent říjen 48,47 49,61 New York - Nymex WTI říjen 45,13 46,05

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK