Slovnaft otevřel jednotku na výrobu polyetylenu za 300 mil. eur

08.09.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bratislava 8. září (ČTK) - Bratislavská rafinerie Slovnaft dnes otevřela novou jednotku na výrobu polyetylenu, do které včetně přidružených součástí investovala přes 300 milionů eur (více než osm miliard korun). Podnik patří do maďarské skupiny MOL, která provozuje síť čerpacích stanic také v Česku.

\"Nová výrobní jednotka zlepší naši konkurenceschopnost a možnost další expanze na nové trhy,\" uvedl generální ředitel Slovnaftu Oszkár Világi.

Kapacita nové linky na výrobu nízkohustotního polyetylenu vyšší kvality a s nižší spotřebou energií dosáhne 220.000 tun ročně. Nahradí všechny dosavadní jednotky Slovnaftu na produkci polyetylenu, jejichž souhrnná roční výrobní kapacita činí přibližně 180.000 tun. Čtyři pětiny produkce plastového granulátu budou určeny na zahraniční trhy, polyetylen Slovnaft v současnosti vyváží také do Česka.

Nízkohustotní polyetylen je základem pro výrobu například potravinářských a zemědělských folií, hraček, medicínských a hygienických pomůcek, jakož i materiálů používaných ve stavebnictví a automobilovém průmyslu.

Zmiňovaná investice Slovnaftu do nové výrobní jednotky, kterou rafinerie ohlásila před čtyřmi lety, je jedním z největších investičních projektů soukromých firem na Slovensku za poslední období. Se zahájením komerční výroby v novém závodu na výrobu polyetylenu Slovnaft počítá na začátku příštího roku, zkoušky technologie a náběhové testy budou probíhat do konce listopadu.

Skupina Slovnaft se loni propadla do ztráty 73,7 milionu eur (dvě miliardy korun) po zisku 35,71 milionu eur v roce 2013. Zhoršení hospodaření rafinerie zdůvodnila přeceněním zásob po propadu cen ropy, jakož i odstávkami a generálními opravami technologií, které ovlivnily produkci rafinerie.

Slovnaft, který zaměstnává 3300 lidí, je na Slovensku předním prodejcem pohonných hmot. Skupina MOL, do které Slovnaft patří, je s 316 čerpacími stanicemi druhým největším provozovatelem sítě čerpacích stanic na českém trhu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK