Příjmy majetkového úřadu by letos mohly vzrůst na dvě miliardy

08.09.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 8. září (ČTK) - Příjmy Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) by mohly letos dosáhnout zhruba dvou miliard korun. Státní rozpočet přitom pro letošní rok počítá s příjmy úřadu 760 milionů korun. Důvodem nárůstu je především očekávaný prodej budovy na náměstí Republiky v Praze za nejméně 790 milionů korun a prodej dalšího majetku. Na tiskové konferenci to dnes řekla šéfka úřadu Kateřina Arajmu.

Za leden až srpen příjmy úřadu činily 800 milionů korun, loni za stejné období to bylo 558 milionů. Výdaje za stejné období meziročně klesly o 46 milionů na 863 milionů korun. Další tři roky by podle Arajmu mohly být příjmy úřadu kolem 1,5 miliardy korun, protože ÚZSVM začne přebírat nepotřebný majetek od dalších státních úřadů. Příslušný zákon nyní projednávají poslanci.

Úřad se snaží dokončit prodej historických státních podniků. \"Chceme jejich majetek převést na na úřad, výtěžky by mohly přinést až jednu miliardu korun,\" uvedla Arajmu. Například ze státního podniku Česká spořitelna v likvidaci úřad získal 286 pozemků a výtěžek činil sedm milionů korun. V případě státního podniku Pražské kanalizace a vodní toky byl výtěžek 90 milionů korun.

Cílem úřadu podle Arajmu je, aby se do budoucna stal \"realitní i správcovskou kanceláří státu\". \"V současnosti každá organizační složka státu může majetek získávat, hospodařit s ním a zbavovat se ho. Taková situace není téměř v žádné vyspělé zemi Evropy a není dlouhodobě udržitelná,\" uvedla.

Veřejná dražba areálu budov bývalého kláštera na náměstí Republiky v Praze se uskuteční 30. září. Úřad bude za objekt požadovat minimálně 790 milionů korun. Podle ministra Babiše si informační memorandum k prodeji vyzvedlo asi 70 subjektů. Mezi nimi jsou zájemci z USA či Švýcarska.

Úkolem Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových je zastupovat Česko v právních sporech, které se týkají majetku státu. Úřad tak vystupuje především před soudy a rozhodčími orgány místo jiných organizačních složek státu. Úřad rovněž jedná v právních sporech ve věcech majetku, s nímž sám hospodaří.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK