Šlechtová: K zákonu o zakázkách je stále 55 zásadních rozporů

08.09.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 8. září (ČTK) - Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) ukončilo vypořádávání připomínek k připravovanému zákonu o zadávání zakázek a poslalo ho do legislativní rady vlády s rozpory. Z 1500 zásadních rozporů zbývá vyřešit 55, řekla na dnešním Žofínském fóru ministryně Karla Šlechtová (za ANO). Celkem ministerstvo obdrželo 3500 připomínek, což normu řadí k nejvíce připomínkovaným zákonům.

\"Rozpory, které zůstávají, jsou politické. Neshodneme se s některými resorty či například Bezpečnostní informační službou. Příští týden ve čtvrtek bude velké plénum legislativní rady vlády a já doufám, že po něm zákon pošleme do vlády, abychom ho mohli na podzim předložit poslanecké sněmovně,\" uvedla Šlechtová.

Zákon, který chce ministerstvo přejmenovat na zákon o zadávacích řízeních, musí platit nejpozději od 18. dubna 2016. Do té doby musí Česko převést evropské směrnice do národní legislativy. \"Čas je velmi napjatý, jsme si toho vědomi. Nicméně hrozba zastavení čerpání evropských fondů, pokud norma nebude přijata včas, je velmi vážná,\" řekla ministryně.

Norma určuje podmínky zadávacího řízení. Zadavatelům zakázek dává větší pravomoci, současně jim nařizuje postupovat transparentně a přiměřeně. Zakazuje například uzavřít smlouvu s účastníkem tendru, který nesplňuje požadavky zákona či zadavatele. Zvyšuje také limit pro povolené vícepráce na 50 procent ze 30 procent, které platí nyní.

MMR chce také u některých typů tendrů zakázat vybírání vítěze pouze podle nejnižší ceny, respektive zavádí více povinných hodnoticích kritérií. Veřejným institucím chce umožnit zadávat zakázky na právní služby při soudních a správních sporech bez výběrového řízení. Zadavatel by také mohl vyloučit uchazeče, který se dříve neosvědčil.

Zároveň s novým zákonem ministerstvo slibuje připravit podrobný metodický návod pro zadavatele i dodavatele.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK