Americké akcie po dni volna následují světové burzy vzhůru

08.09.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 8. září (ČTK) - Americké akcie dnes výrazně zpevňují, a navazují tak na růst jinde ve světě, k němuž přispěl i růst čínských akcií. V pondělí se v USA kvůli svátku neobchodovalo, dnešek tak analytici vnímají spíše jako snahu dohnat ostatní trhy. Výrazné zisky si dnes připisují například akcie společnosti Apple.

Kolem poledne newyorského času (18:00 SELČ) vykazoval Dow Jonesův index nárůst o 1,5 procenta na 16.347 bodů. Širší index S&P 500 si připisoval 1,4 procenta a pohyboval se kolem 1948 bodů, zatímco index technologického trhu Nasdaq Composite přidával 1,7 procenta na 4764 bodů.

Apple měl k dobru více než dvě procenta, a podpořil tak jak index trhu Nasdaq, tak index S&P 500. Předpokládá se, že firma na středeční mediální prezentaci představí novou verzi svého chytrého telefonu iPhone a další produkty.

Čínské akcie dnes smazaly počáteční ztráty a hlavní index Shanghai Composite přidal 2,92 procenta. Čína po skončení pondělního obchodování podpořila domácí akciový trh zrušením daně z dividend pro investory, kteří vlastní akcie déle než jeden rok. Zisky mají také akcie v Evropě, index FTSEurofirst 300 dnes přidal 1,16 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK