Peníze na logistické centrum Galilea má poskytnout resort dopravy

09.09.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 9. září (ČTK) - Resorty dopravy a životního prostředí vyjednaly peníze pro zvažované logistické centrum evropského družicového navigačního systému Galileo. Z rozpočtu dopravy na něj půjde 6,7 milionu korun ročně. Penězi pro logistické centrum, které má vzniknout ve Žďárku u Ústí nad Labem, se dnes bude zabývat vláda při vyjednávání o rozpočtu. Ministerstva dopravy a životního prostředí ale už mají předběžný souhlas ministerstva financí. ČTK to řekl mluvčí ministerstva dopravy Tomáš Neřold.

Zajištění financování je důležitým signálem pro Evropskou komisi, která bude o umístění centra v Česku rozhodovat. Kromě Česka o umístění usiluje také Belgie. Aktuálně uvažovaná částka 6,7 milionu korun je ale jen ročním pronájmem, Česko se podle Neřolda musí zaručit, že bude schopné projekt podporovat dvacet let.

Podle ministerstva dopravy je pro vytvoření logistického centra v Česku všeobecná podpora. To dokládá i dnešní dopis předsedy vlády Bohuslava Sobotky ministru dopravy Danu Ťokovi. Podle Sobotky jde o významnou příležitost, kterou by si Česko nemělo nechat ujít.

\"Pokud s kandidaturou uspějeme, pro Ústecký kraj to znamená možný vznik až 50 nových pracovních míst i další navazující pracovní příležitosti. Zázemí špičkového evropského centra v Ústeckém kraji může být navíc atraktivní i pro další investory,\" uvedl dnes ministr životního prostředí Richard Brabec.

Logistické centrum bude jako jediné v Evropě skladovat náhradní díly pro infrastrukturu Galilea, včetně částí družic, pozemních antén a dalších IT komponent. Kromě klasického skladování mají být v logistickém centru některé komponenty i montovány, uvedl dnes pro ČTK mediální zástupce logistického parku Nupharo ve Žďárku Robin Čumpelík. Potřeba budou proto spíše vysoce kvalifikovaní pracovníci, jen administrativní podpora projektu si podle něj vyžádá čtyři desítky zaměstnanců.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK