Dolar zpevňuje, zájem o euro podkopal růst akciových trhů

09.09.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/New York 9. září (ČTK) - Dolar dnes zpevňuje k euru i dalším světovým měnám. Kurz dolaru ovlivnil zejména růst akciových trhů, který snížil zájem o euro a japonský jen. Euro k dolaru po 18:00 SELČ ztrácelo 0,4 procenta na 1,1156 USD, zatímco dolar k japonskému jenu přidával jedno procento na 121,05 JPY.

Dolarový index, který sleduje vývoj dolaru ke koši šesti hlavních světových měn, vykazoval nárůst o 0,3 procenta na 96,23 bodu.

Japonské akcie dnes vykázaly nejprudší růst za téměř sedm let. Premiér Šinzó Abe totiž zvýšil naděje na další vládní podporu ekonomice. Druhý den za sebou pak zpevnily čínské akcie, kterým pomáhaly předpoklady, že Peking sáhne k dalším stimulačním opatřením. V růstu ale pokračovaly také akciové trhy v Evropě.

\"Promítlo se to do solidního růstu kurzu amerického dolaru k bezpečnějším měnám s nižšími výnosy, jako je euro a jen,\" uvedl podle agentury Reuters analytik společnosti Western Union Business Solutions Joe Manimbo.

Společnou evropskou měnu podle analytiků poškodily také prohlubující se rozdíly mezi úrokovými sazbami dvouletých amerických státních dluhopisů a srovnatelných německých papírů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK