Americké akcie stouply díky Applu a biotechnologiím, dolar klesl

10.09.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 10. září (ČTK) - Akciové trhy ve Spojených státech dnes zpevnily. K růstu jim pomohly akcie Applu a biotechnologických firem. Kvůli nervozitě investorů před nadcházejícím zasedáním americké centrální banky (Fed) bylo ale dnešní obchodování rozkolísané. Americký dolar na devizovém trhu oslabil k euru i ke koši měn.

Dow Jonesův index stoupl o 0,47 procenta na 16.330,4 bodu. Širší index S&P 500 si připsal 0,53 procenta na 1952,29 bodu a index technologického trhu Nasdaq Composite vzrostl o 0,84 procenta na 4796,25 bodu.

K růstu akciových indexů S&P 500 a Nasdaq přispěl především Apple, jehož akcie v reakci na středeční představení nových produktů zpevnily o 2,2 procenta. Akcie zdravotnické firmy Gilead vzrostly o 3,3 procenta.

Ve středu americké akcie odepsaly přes jedno procento a poklesem zahájily i dnešní obchodování, ztráty však rychle smazaly. Na trhu panovala nejistota kvůli tomu, zda se měnový výbor Fedu na svém zasedání příští týden rozhodne poprvé po skoro deseti letech zvýšit úrokové sazby.

K této nejistotě přispěly i dnešní protichůdné statistiky z ekonomiky USA. Podle jedné z nich počet nových žadatelů o podporu v nezaměstnanosti v USA minulý týden dále klesl. Další zpráva ale ukázala, že dovozní ceny minulý měsíc klesly o 1,8 procenta, což vyvolává obavy o inflaci.

Americký dolar dnes oslabil k euru i koši měn. Způsobil to propad akcií na trzích mimo USA a právě protichůdné statistické údaje z USA. Dolar k euru před koncem newyorského obchodování vykazoval pokles o 0,7 procenta na 1,1283 USD. Ke koši šesti předních světových měn dolar ztratil 0,6 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK