ČR kvůli problémům v Temelíně a Chvaleticích dováží elektřinu

11.09.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 11. září (ČTK) - Česká republika začala kvůli neplánovanému odstavení Jaderné elektrárny Temelín a závadě tepelné elektrárny v Chvaleticích dovážet elektřinu ze zahraničí. ČTK o tom dnes informovala mluvčí ČEPS Barbora Peterová. Záložní zdroje, které má česká přenosová soustava k dispozici, jsou prakticky všechny v provozu, dodala.

\"V soustavě v některých hodinách bylo třeba nahradit více než 1000 MW výkonu a během dopoledne se tato hodnota pohybovala okolo 700 MW, což jsou zhruba tři čtvrtiny výkonu jednoho bloku jaderné elektrárny Temelín,\" uvedla Peterová. Dispečeři ČEPS proto museli zažádat u provozovatelů sousedních přenosových sítí o výpomoc. \"Z exportní země jsme se naráz stali importní,\" dodala. Situaci podle ní navíc komplikují vysoké toky v sousedních soustavách, které výrazně omezují možnosti dovozu elektrické energie ze zahraničí.

Energetici v noci na dnešek odstavili kvůli poruše druhý výrobní blok Temelína. Od 3. září přitom stojí první blok, a to kvůli opravě zpětné klapky na potrubí v nejaderné části elektrárny. První blok by měl být k přenosové soustavě připojen v noci z neděle na pondělí. Aktuálně probíhá příprava na tlakovou zkoušku před spuštěním bloku. \"Zprovoznění prvního bloku přispěje ke stabilizaci situace,\" dodala Peterová. Problémy měli v Temelíně už v létě, oba bloky byly souběžně odstaveny na neplánovaných 27 dnů.

rdo mal

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK