Dolar před rozhodnutím o sazbách setrvává v úzkém rozpětí

14.09.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/New York 14. září (ČTK) - Americký dolar zahájil týden bez výraznějších změn, ke koši hlavních světových měn se drží blízko nejnižší hodnoty za tři měsíce. Investoři čekají na zasedání měnového výboru americké centrální banky (Fed), které se uskuteční tento týden. Stále více jich předpokládá, že Fed nechá úrokové sazby na současném rekordním minimu nejméně do prosince.

V 17:30 SELČ euro vůči dolaru ztrácelo asi 0,2 procenta na 1,1312 JPY, k japonskému jenu odepisovalo 0,7 procenta na 135,66 JPY. Dolar vůči jenu ztrácel půl procenta na 119,92 JPY, zatímco ke koši hlavních světových měn asi 0,1 procenta přidával a nacházel se na 95,304 bodu.

Velká část investorů nyní očekává, že Fed zvýšení úrokových sazeb odloží kvůli sérii nepříliš dobrých statistických dat. Objevují se rovněž obavy o hospodářský růst Číny, která má druhou největší ekonomiku světa. Právě tyto obavy v minulých týdnech vyvolaly na trzích turbulence.

Analytici se nyní většinou domnívají, že Fed by mohl zvýšit úrokové sazby až koncem letošního roku, případně začátkem roku příštího. Dvoudenní zasedání měnového výboru Fedu začíná ve středu a výsledek bude oznámen na závěr druhého dne.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK