Zaměstnanost v EU i v eurozóně ve druhém čtvrtletí mírně stoupla

15.09.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 15. září (ČTK) - Zaměstnanost v Evropské unii i v zemích eurozóny ve druhém čtvrtletí pokračovala v mírném růstu. V celé EU se počet zaměstnaných proti předešlému čtvrtletí zvýšil o 0,2 procenta na 228,8 milionu. V zemích platících eurem vzrostl o 0,3 procenta na 151 milionů mužů a žen. Vyplývá to z dnešních údajů evropského statistického úřadu Eurostat.

V meziročním srovnání byl nárůst výraznější. V unijní osmadvacítce se zaměstnanost zvýšila o 0,9 procenta a v eurozóně o 0,8 procenta. Pro srovnání, v prvních třech měsících roku činil meziroční nárůst 1,0 procenta, respektive 0,8 procenta.

V celounijním srovnání stoupla zaměstnanost v meziměsíčním srovnání nejvíce v Portugalsku (1,3 procenta) a v Řecku (1,2 procenta). Největší pokles naopak zaznamenalo Finsko (minus 0,3 procenta) a Británie (minus 0,2 procenta).

Člen vedení Evropské centrální banky (ECB) Benoit Coeuré nedávno prohlásil, že ekonomika eurozóny stále nevytváří dostatek pracovních míst.

Podle údajů Eurostatu ze začátku tohoto měsíce klesla míra nezaměstnanosti v eurozóně v červenci na 10,9 procenta z červnových 11,1 procenta. Dostala se tak sice na nejnižší úroveň od února 2012, byla však více než dvojnásobná ve srovnání s 5,3 procenta ve Spojených státech. V celé EU činila v červenci míra nezaměstnanosti 9,5 procenta. Česko patřilo ke třem zemím s nejnižší nezaměstnaností.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK