Plzeňská Škoda opravuje turbínu Temelína, instaluje ji ve čtvrtek

15.09.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Plzeň 15. září (ČTK) - Doosan Škoda Power, plzeňský výrobce turbín pro energetiku, opravuje nyní v Plzni část statoru turbíny druhého bloku jaderné elektrárny Temelín; zpětnou instalaci předpokládá ve čtvrtek. Specialisté Doosanu o víkendu zjišťovali stav turbíny a rozhodli, že po jejím dochlazení bude nutné opravit pevnou část statoru, takzvanou olejovou vložku, sdělilo dnes ČTK vedení firmy.

Důvodem odstavení stroje byl podle výrobce kontakt rotoru s pevnou částí statoru. \"Kvůli velkým vzájemným fázovým posunům harmonických funkcí proudu a napětí došlo u druhého bloku jaderné elektrárny k zapnutí tlumivky, která slouží ke kompenzaci záporného jalového výkonu. To mělo za následek krátkodobé zvýšení vibrací, které se přenesly také do uzlu mezi turbínou a generátorem,\" zdůvodnil plzeňský Doosan.

Energetici v noci z minulého čtvrtka na pátek odstavili kvůli poruše druhý blok od přenosové soustavy. První blok přitom stál od 3. do 14. září kvůli opravě zpětné klapky na potrubí v nejaderné části elektrárny.

\"Důvodem odstávky (druhého bloku) bylo zvýšené chvění turbogenerátoru v nejaderné části elektrárny po zapnutí tlumivky, zařízení, které reguluje napětí v síti v rozvodné stanici Kočín. Zvýšené hodnoty chvění zaznamenalo několik čidel. Chybu v měření tak operátoři vyloučili a turbínu odstavili,\" uvedl v pátek mluvčí elektrárny Marek Sviták. Obnovení výroby elektřiny z bloku je plánováno na příští týden.

Temelín je největším zdrojem výroby elektřiny v ČR. Svou produkcí kryje asi čtvrtinu spotřeby. Ve středu 2. září elektrárna dosáhla svého dosud nejvyššího výkonu, poté co skončila rozsáhlá modernizace obou výrobních bloků a její původní projektovaný výkon se zvýšil z 1962 na 2158 megawattů. Nové turbíny pro oba bloky dodal Doosan. Od 28. srpna po odstávkách poprvé souběžně naplno pracovaly modernizované turbíny obou temelínských bloků.

Podle předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dany Drábové nesouvisí aktuální problémy elektrárny se zvyšováním výkonu. \"Naopak, až se modernizované turbíny pořádně zajedou, tak by měly být spolehlivější než původní varianta,\" uvedla. Problém vidí spíše v dodavatelských firmách, jejichž kvalita a technická kompetence jde mírně dolů.

Temelí vyrobil první elektřinu v prosinci 2000. Vzhledem k prodlouženým a neplánovaným odstávkám letos nepřekoná dosud nejvyšší roční výrobu elektřiny z roku 2012, která dosáhla 15,3 miliardy kWh.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK