ZEW: Důvěra investorů v německou ekonomiku se v září propadla

15.09.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 15. září (ČTK) - Důvěra investorů a analytiků v německou ekonomiku se tento měsíc propadla. Poškodily ji obavy z pomalejšího vývozu kvůli ekonomickému útlumu na rozvíjejících se trzích. Uvedl to dnes mannheimský institut ZEW. Index důvěry se oproi předešlému měsíci snížil na méně než polovinu: ze srpnových 25,0 bodu na 12,1 bodu. Ekonomové v průzkumu agetnury Reuters očekávali snížení jen na 18,4 bodu.

\"Zhoršující se ekonomický vývoj na rozvíjejících se trzích sráží hospodářské vyhlídky německé ekonomiky orientované na vývoz,\" uvedl v prohlášení šéf institutu Clemens Fuest. Zatímco ve druhém kvartálu poháněla hospodářský růst největší evropské ekonomiky převážně zahraniční poptávka, \"je stále méně pravděpodobné, že export bude povzbuzovat růst v blízké budoucnosti\", uvedl také.

Hodnocení současných podmínek v Německu se ale navzdory očekávání mírně zlepšilo. Dílčí index stoupl na 67,5 bodu z 65,7 bodu.

Experti na finanční trhy byli naopak pesimističtější pokud jde o ekonomický vývoj eurozóny. Dílčí ukazatel ekonomické důvěry pro země eura se snížil o 14,3 bodu na 33,3 bodu.

Německá ekonomika je největší v Evropě a je na ní závislá i řada českých podniků. Loni ekonomika stoupla o 1,6 procenta a zaznamenala nejrychlejší růst za poslední tři roky.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK