EK: Projekt Nord Stream-2 bude muset odpovídat pravidlům EU

15.09.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Sofia 15. září (ČTK) - Dohoda mezi ruskou společností Gazprom a jejími západoevropskými partnery o rozšíření plynovodu Nord Stream z Ruska přes Baltské moře do Německa bude muset stejně jako další velké evropské energetické projekty odpovídat pravidlům Evropské unie. Řekl to dnes místopředseda Evropské komise Maroš Šefčovič.

Gazprom podepsal počátkem září dohodu o projektu Nord Stream-2 s německými společnostmi E.ON a BASF/Wintershall, rakouskou OMV, francouzskou ENGIE a britsko-nizozemskou Royal Dutch Shell. Nový podmořský projekt je veden zájmem Ruska na tom, aby byly dodávky ruského plynu nezávislé na nejistém tranzitu suroviny přes Ukrajinu.

Dohodu kritizovaly Spojené státy a některé další země. Slovenský premiér Robert Fico ji označil za \"zradu\", která bude stát jeho zemi a Ukrajinu miliardy eur na ztracených tranzitních poplatcích.

\"Co se týče velmi diskutovaného projektu Nord Stream..., všechny projekty takového rozsahu budou muset vyhovovat evropským pravidlům,\" citovala agentura Reuters Šefčovice, který vystoupil před novináři na návštěvě Sofie. \"Potřebujeme řešení, které nesrazí některé evropské země v obchodu s plynem do záporné bilance, ale zlepší (energetickou) bezpečnost pro všechny,\" dodal člen Evropské komise.

Gazprom s partnery by měl podle dohody vybudovat pod Baltem třetí a čtvrté potrubí, které by přepravovalo dalších až 55 miliard krychlových metrů zemního plynu ročně, kapacita nynějších dvou větví by se tak zdvojnásobila. Gazprom odhaduje náklady projektu až na deset miliard eur (270 miliard Kč). Plyn by měl v nových potrubích začít proudit do konce roku 2019.

Evropa kryje asi třetinu své spotřeby ruským plynem, který je zhruba z poloviny přepravován přes Ukrajinu. Kvůli napětí mezi Kyjevem a Moskvou chce ale Gazprom najít nové tranzitní cesty do Evropy mimo ukrajinské území.

Evropská unie se závislost na dodávkách ruského plynu snaží omezit a podporuje rozvoj alternativních zásobovacích tras od Kaspického moře a ze Spojených států. Gazprom loni pod tlakem EU zrušil projekt plynovodu South Stream, který měl dopravovat ruský plyn přes Černé moře a Bulharsko.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK