Veterináři našli chyby u šestiny z 5500 zkontrolovaných jídelen

16.09.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 16. září (ČTK) - Veterináři od začátku roku do září zkontrolovali 5500 stravovacích zařízení, chyby našli u 15 procent z nich. Nejčastěji se prohřešky týkaly sledovatelnosti potravin, sdělil dnes ČTK mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Pejchal, podle kterého byly uděleny pokuty v řádech milionů korun. V Praze pochybila třetina podniků.

\"Celkem úřední veterinární lékaři při kontrolách v období od ledna do září zjistili 2686 závad, což odpovídá v průměru zhruba čtyřem zjištěným závadám při každé nevyhovující kontrole,\" řekl mluvčí.

Skoro pětina závad byla u sledovatelnosti potravin, provozovatelé nejčastěji nebyli schopni předložit nabývací dokumenty potravin. \"V lednicích a mrazících boxech uskladňovali potraviny bez jakéhokoliv označení, ke zvěřině nepředložili lístek o původu zvěře a sejmutou plombu,\" popsal nejčastější chyby Pejchal.

Druhý nejčastější problém bylo označování potravin, většinou šlo o neoznačené mrazené maso. V desetině závadných případů nebylo dodržené datum použitelnosti nebo minimální trvanlivosti.

Veterináři zjistili i hrubé porušení hygienických předpisů. Ve 128 případech dala SVS podnět Státní zemědělské a potravinářské inspekci nebo hygienikům, kteří v některých případech provozovnu zavřeli. Například v minulém týdnu našli středočeští veterináři v Restauraci U Kostela v Čechticích myší trus, zaměstnanci podle Pejchala neměli čistý pracovní oděv a nedodržovali zásady osobní hygieny. \"Případ byl proto předán příslušnému dozorovému orgánu k došetření,\" dodal.

Novou pravomoc, díky které veterináři kontrolují stravovací zařízení, kde se zachází s potravinami živočišného původu, má SVS od nového roku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK