Hospodářská komora: Rychlejší růst mezd by podvázal ekonomiku

16.09.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 16. září (ČTK) - Rychlejší než současný růst mezd by podle prezidenta Hospodářské komory ČR Vladimíra Dlouhého podvázal další růst ekonomiky, který po stagnaci nastartoval teprve loni. Dlouhý to dnes řekl na tiskové konferenci v Brně. Českomoravská konfederace odborových svazů dnes uvedla, že výdělky v Česku rostou pomalu a čeští zaměstnanci by své německé či rakouské kolegy při dosavadním tempu dohnali až v příštím století. Odboroví předáci proto doporučují vyjednávat v podnicích o přidání o pět procent.

\"Česko začalo růst teprve loni a v prvním pololetí až neočekávaně rychle. Obyvatelé očekávají i skokovější nárůst reálných mezd, ale varujeme, aby se tento proces nevymkl kontrole. Skokové navýšení by bylo to nejhorší, co se může stát. Růst by se zabrzdil a doplatily by na to nejvíce nízkopříjmové skupiny,\" prohlásil Dlouhý.

Odmítl tvrzení, že zaměstnavatelé jsou tvůrcem sociálního napětí. \"Ti jsou naopak tvůrcem hodnot a tvůrcem pracovních míst. Navíc průměrná mzda letos neroste málo. Ve druhém čtvrtletí o 875 korun, přičemž nejvíce rostla ve veřejné správě a v sektoru obrany. Ve zpracovatelském průmyslu, který zaměstnává přes milion lidí, vzrostla o 3,7 procenta na 26.648 korun,\" uvedlDlouhý. Podle něj jde o velice dobrá čísla.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK