Dolar před koncem zasedání centrální banky USA mírně klesá

17.09.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 17. září (ČTK) - Americký dolar před koncem dnešního zasedání měnového výboru centrální banky USA (Fed) mírně oslabuje k euru i koši měn. Část obchodníků nyní očekává, že Fed nakonec úroky nezvýší kvůli globálnímu ekonomickému oslabení a nízké inflaci.

V 17:20 SELČ euro vůči dolaru posílilo o 0,2 procenta na 1,1309 USD a k jenu stouplo o 0,4 procenta na 136,55 JPY. Dolar vůči jenu vzrostl o 0,3 procenta na 120,93 JPY, ke koši šesti předních světových měn však oslabil o 0,1 procenta.

Obchodníci a analytici jsou však rozděleni v názoru na pravděpodobný dopad rozhodnutí Fedu. Podle většiny by měl dolar pokračovat v dlouhodobém růstovém trendu i v případě, že Fed úroky nezvýší, a tento trend by mohl zvrátit pouze mimořádně umírněný komentář Fedu. Většina analytiků je také přesvědčená, že i kdyby Fed nezvýšil úroky dnes, stane se tak určitě do konce letošního roku.

Trhy se dnes soustředí pouze na zasedání Fedu, takže na vývoj na trhu neměla vliv ani řada smíšených statistických zpráv. Počet žadatelů o podporu v nezaměstnanosti v USA minulý týden klesl nejníže za osm měsíců. Počet zahájených staveb rodinných domů v srpnu však druhý měsíc za sebou klesl, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK