Americké akcie ve čtvrtek klesly, Fed úroky nezměnil

18.09.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 18. září (ČTK) - Akciové trhy ve Spojených státech ve čtvrtek převážně oslabovaly. Americká centrální banka (Fed) ponechala své úrokové sazby beze změny a poukázala na slabost světové ekonomiky. Zhoršila rovněž dlouhodobý výhled domácího hospodářství.

Dow Jonesův index, který zahrnuje akcie třiceti předních amerických podniků, klesl o 0,39 procenta na 16.674,74 bodu. Širší index S&P 500 se snížil o 0,26 procenta na 1990,20 bodu, zatímco index technologického trhu Nasdaq Composite stoupl o 0,10 procenta na 4893,95 bodu.

Měnový výbor Fedu ve čtvrtek ponechal základní úrokovou sazbu na historickém minimu těsně nad nulou, kde ji udržuje od konce roku 2008. \"Nedávný vývoj globální ekonomiky a finančních trhů by mohl poněkud omezit ekonomickou aktivitu,\" uvedl výbor po dvoudenním zasedání. Šéfka Fedu Janet Yellenová nicméně na tiskové konferenci prohlásila, že zvýšení sazeb je letos nadále pravděpodobné a může přijít už v říjnu.

Dolů ve čtvrtek zamířily například akcie finančních společností, které by těžily z vyšších úrokových sazeb. Jejich pokles podle agentury Reuters signalizuje, že investoři nyní předpokládají, že úroky zůstanou na nízké úrovni déle, než se dříve očekávalo.

Na devizovém trhu dolar po rozhodnutí Fedu oslabil na třítýdenní minimum vůči euru a dvoutýdenní minimum vůči švýcarskému franku. V závěru obchodování v New Yorku se jednotná evropská měna prodávala za 1,1423 USD. Oproti středě tak vykazovala nárůst o 1,2 procenta.

pmh ank

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK