Lidé v Náchodě zablokovali kvůli stavbě přeložky dopravu

18.09.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Náchod 18. září (ČTK) - Kolem 40 lidí dnes v 15:30 v Náchodě zablokovalo silnici vedoucí z města směrem na Hronov a Broumov. Auta zastavili neustálým přecházením po přechodu. Protestem chtěli Náchodští upozornit na protahující se přípravu stavby přeložky frekventované silnice, která by auta odvedla mimo zástavbu. Protest, který by měl trvat asi 20 minut, svolal spolek Obchvat Náchoda. Kraj tvrdí, že na přípravě přeložky pracuje, blokáda silnice podle hejtmanství nic neurychlí.

Podle spolku po úzké silnici mezi domy v Broumovské ulici denně projede asi 10.000 vozidel. \"Chceme, aby věděli, že žijeme. Když v tom bude kraj něco dělat, blokády dělat nebudeme,\" řekl ČTK předseda spolku Jan Chaloupka. Přeložka má podle něj již osm let platné územní rozhodnutí a jsou vykoupeny pozemky za deset milionů korun.

Kraj oponuje, že na přípravě stavby pracuje. \"Vykoupena je přibližně čtvrtina potřebných pozemků. Rada kraje v červenci rozhodla o pokračování příprav této akce,\" uvedlo hejtmanství. Blokádu silnice kraj považuje za neopodstatněnou a neúčelnou.

\"V letošním roce bude zadána aktualizace sedm let staré projektové dokumentace pro stavební povolení a bude zadána dokumentace pro provedení stavby, včetně aktualizace záborového elaborátu, případně geometrického plánu,\" řekl náměstek hejtmana a krajský radní pro dopravu Karel Janeček.

Termín zahájení stavby téměř čtyřkilometrové přeložky zatím podle kraje nelze stanovit, protože stavba navazuje na obchvat Náchoda, který připravuje Ředitelství silnic a dálnic. \"Bez napojení na obchvat by byla krajská investice ve výši zhruba 400 milionů neefektivní a velice neekonomická,\" uvedlo hejtmanství. Chaloupka však tvrdí, že přeložku lze postavit i bez obchvatu, protože je připravená jako samostatná stavba.

Spolek Obchvat Náchoda v letech 2010 až 2014 zorganizoval čtyři blokády silnice přímo v Náchodě. Domáhal se jimi zrychlení přípravy stavby obchvatu města. Prvního protestu se zúčastnilo asi 300 lidí, pak účast zeslábla k asi stovce lidí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK