Akcie v USA po komentáři Fedu klesly, dolar k euru posílil

18.09.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 18. září (ČTK) - Akcie ve Spojených státech na závěr týdne oslabily. Náladu investorů na Wall Street i na jiných trzích podkopaly obavy centrální banky o vývoj globální ekonomiky.

V závěru obchodování index Dow Jones klesl o 289,95 bodu, tedy 1,7 procenta, na 16.384,79 bodu. Širší index Standard & Poor\'s 500 se snížil o 32,12 bodu, čili 1,61 procenta, na 1958,08 bodu. Index technologického trhu Nasdaq oslabil o 66,72 bodu, neboli 1,36 procenta, na 4827,23 bodu.

Měnový výbor Fedu nechal ve čtvrtek základní úrokovou sazbu na historickém minimu těsně nad nulou. Zdůvodnil to signály oslabování v globální ekonomice, zejména pod vlivem útlumu v Číně, a zvýšenou nestabilitou na finančních trzích.

\"Investoři se potýkají s tím, do jaké míry by se měli znepokojovat kvůli globálnímu růstu,\" řekl agentuře Reuters analytik Jeremy Zirin ze švýcarské banky UBS. \"Fed si v podobě globálního růstu v podstatě vytyčil třetí kritérium měnové politiky vedle (zákonem dané) zaměstnanosti a inflace,\" dodal.

Oslabilo všech deset hlavních sektorů indexu S&P. Nejhůře si vedly energetické firmy, na které má negativní dopad pokles cen ropy. Výrazně ztrácely i bankovní společnosti, které by výrazně vytěžily z růstu úrokových sazeb.

Analytici poukazují na to, že ekonomické prostředí, v němž má Fed pocit, že nemůže zvyšovat sazby z krizových úrovní, nesvědčí takovému růstu zisků, který by dokázal akcie táhnout výše. Ceny akcií indexu S&P 500 jsou nyní v poměru k firemním ziskům nad desetiletým průměrem.

Americkému dolaru se podařilo smazat původní ztráty vůči euru způsobené čtvrtečním komentářem Fedu. Podle analytiků k tomu přispělo obnovení chuti obchodníků k rizikovějším obchodům.

V závěru obchodování euro vůči dolaru oslabilo o jedno procento na 1,1299 USD když během dne naopak stouplo až na 1,1460 USD. K jenu euro kleslo o 1,3 procenta na 135,53 JPY. Kurz dolaru k jenu se snížil o 0,2 procenta na 119,95 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK