Index AE: Tempo růstu českého exportu v prosinci výrazně zpomalí

21.09.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Mladé Buky (Trutnovsko) 21. září (ČTK) - Tempo růstu českého exportu v prosinci výrazně zpomalí. Předpovídá to aktuální Index Asociace exportérů (IAE), který pro prosinec klesl na 6,23 bodu z listopadových 12,18 bodu. \"Jednoznačně nejvíce se na tom podepsaly německé průmyslové zakázky, které se dostaly do červených čísel a stáhly s sebou i hodnotu souhrnného indexu,\" sdělil dnes ČTK místopředseda Asociace exportérů Otto Daněk.

Český export podle něj bude i v posledním měsíci roku pokračovat v rozkolísaném trendu, který byl pro něj typický po celý rok. Přes prosincový pokles však budou letošní čísla českého exportu podle Daňka rekordní.

K prosincovému předpokladu dodal, že na rozdíl od Německa se poptávka na ostatních zahraničních trzích drží na velmi slušné úrovni. \"V případě Německa se může jednat o měsíční výkyv, nicméně bude velmi důležité sledovat, jak se bude do německých průmyslových zakázek promítat situace v Číně,\" uvedl Daněk.

Index Asociace exportérů si klade za cíl tři měsíce dopředu předpovídat vývoj českého exportu na základě řady statistických dat a vybraných parametrů. Do indexu jsou zahrnuty mimo jiné německé průmyslové zakázky, kurz koruny k euru očištěný o inflaci v průmyslu, zakázky ze zahraničí a index nákupních manažerů Eurozóny PMI.

ry

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK