Americké akcie dopoledne po ztrátách z minulého týdne posilovaly

21.09.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 21. září (ČTK) - Akcie ve Spojených státech dopoledne posilovaly. Smazaly tak část svých ztrát z minulého týdne, kdy rozhodnutí centrální banky USA (Fed) nechat úroky na současné rekordně nízké úrovni vyvolalo obavy o zdraví globální ekonomiky. Nejlépe si dopoledne vedly technologické a finanční společnosti.

V poledne místního času (18:00 SELČ) index Dow Jones stoupl o 0,7 procenta na 16.495 bodů. Širší index Standard & Poor\'s 500 vzrostl o 0,5 procenta na 1968 bodů. Index technologického trhu Nasdaq posílil o 0,3 procenta na 4841 bodů.

Investoři nyní budou sledovat náznaky, kdy by Fed mohl konečně začít zvyšovat úrokové sazby. Tento týden se má na veřejnosti objevit několik představitelů centrální banky, včetně šéfky Fedu Janet Yellenové.

Obavy ze zpomalení ekonomického růstu v Číně spustilo v posledních týdnech prudký výprodej na globálních akciových trzích. Komentář Fedu minulý týden pak zesílil obavy o globální ekonomický růst.

Někteří investoři však uvádějí, že navzdory oslabení globálního růstu zůstává americká ekonomika v dobrém stavu. Nezaměstnanost je na mnohaletém minimu a hrubý domácí produkt vzrostl více, než se čekalo.

Dopoledne posilovalo všech deset hlavních sektorů indexu S&P. Akcie Applu stouply o více než jedno procento. Růst cen ropy pak pomohl také akciím ropných firem, v čele s americkým Exxonem, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK