Americké akcie díky finančním firmám rostly, dolar posílil

22.09.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 22. září (ČTK) - Akcie ve Spojených státech zahájily nový týden růstem, když koncem minulého týdne ztrácely po rozhodnutí centrální banky USA (Fed) nechat úroky na současné rekordně nízké úrovni, které vyvolalo obavy o zdraví globální ekonomiky. K růstu nejvíce přispěly finanční společnosti a firma Apple, naopak akcie biotechnologických firem klesly.

Index Dow Jones v závěru obchodování stoupl o 125,61 bodu, tedy 0,77 procenta, na 16.510,19 bodu. Širší index Standard & Poor\'s 500 posílil o 8,94 bodu, neobli 0,46 procenta, na 1966,97 bodu. Index technologického trhu Nasdaq se zvýšil o 1,73 bodu, čili 0,04 procenta, na 4828,96 bodu.

Biotechnologické firmy klesly po prohlášení prezidentské kandidátky Hillary Clintonové, že plánuje zastavit \"cenové odírání\" u speciálních léků. Akcie firmy Biogen oslabily o 5,6 procenta a Gilead o 2,5 procenta. Celý index S&P zdravotnického sektoru se pak snížil o 1,4 procenta a byl jediným z deseti hlavních sektorů, který skončil se ztrátou.

Naopak finanční firmy stouply a index S&P finančních firem vzrostl o 1,1 procenta. Finanční firmy výrazně ztrácely po čtvrtečním rozhodnutí Fedu ponechat zatím úrokové sazby na rekordně nízké úrovni. Akcie Applu posílily o 1,6 procenta.

Obavy ze zpomalení ekonomického růstu v Číně spustilo v posledních týdnech prudký výprodej na globálních akciových trzích. Komentář Fedu minulý týden pak zesílil obavy o globální ekonomický růst.

Americký dolar zahájil týden růstem vůči koši předních světových měn. Dolaru pomáhají rozdílné politiky centrálních bank. Zatímco v případě Fedu se čeká, že do konce roku zvýší úrokové sazby, Evropská centrální banka zřejmě naopak přistoupí k dalšímu uvolnění měnové politiky a podobné by to mohlo být i u japonské centrální banky. Dolar zůstal silný navzdory statistice, která ukázala, že prodej starších domů v USA v srpnu klesl více, než se čekalo.

Euro vůči dolaru oslabilo o 0,95 procenta na 1,1193 USD. K jenu dolar zpevnil o 0,5 procenta na 120,56 JPY. Ke koši předních světových měn dolar stoupl o 1,08 procenta na 95,882 bodu, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK