Soud v Brně zrušil půlmilionovou pokutu pro Plzeň

22.09.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 22. září (ČTK) - Krajský soud v Brně zrušil půlmilionovou pokutu, kterou dostala plzeňská radnice v prosinci 2013 od Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Tendrem na rekonstrukci stadionu ve Štruncových sadech, kde hrají své zápasy fotbalisté Viktorie, se bude znovu zabývat ÚOHS. Vyplývá to z jeho webu.

Podle ÚOHS Plzeň postupovala diskriminačně při nastavení kvalifikace firem. \"V důsledku stanovení požadavku na prokázání ekonomických a finančních kvalifikačních předpokladů zadavatelem mohli být někteří dodavatelé předem vyloučeni z možnosti účastnit se zadávacího řízení,\" uvedl už dříve předseda ÚOHS Petr Rafaj.

S tím ale soud nesouhlasil a přiklonil se k jinému právnímu názoru, který musí ÚOHS respektovat. ÚOHS se má nově zabývat některými argumenty, kterými Plzeň svůj postup obhajovala. Pokutu může uložit znovu, nebo ji celou zrušit.

Řízení se týká zakázky vypsané v roce 2011 na stavbu tribun. Cena zakázky byla 308 milionů korun včetně DPH, městu proto hrozila pokuta až 15 milionů.

Stadion by měl být opravený a dostavěný do konce příštího roku. S postupnou obnovou začalo město, jemuž stadion patří, v roce 2011. Posledními stavebními úpravami jsou rekonstrukce hlavní tribuny a stavba dvou rohových věží. Průměrná návštěvnost zápasů Viktorie je přes 10.000 diváků a je s náskokem nejvyšší v lize. Stadion byl postaven před 60 lety, tehdy pro spartakiádu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK