Kvůli skandálu s emisemi dává VW stranou 6,5 miliardy eur

22.09.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 22. září (zpravodaj ČTK) - Automobilka Volkswagen dnes kvůli skandálu s falšováním emisí zhoršila výhled hospodaření na letošní rok. Ve třetím čtvrtletí si dá stranou 6,5 miliardy eur (176 miliard Kč), aby pokryla nezbytné výdaje související se skandálem. Koncern zároveň přiznal, že softwarem určeným k falšování testů emisí bylo na celém světě vybaveno asi 11 milionů aut. V USA za to automobilce teď hrozí pokuta až 18 miliard dolarů (436 miliard Kč).

Automobilka uvedla, že software k falšování údajů mají instalována všechna auta vybavená motorem typu EA 189. \"Tento typ motoru vykazuje odchylky při testech a reálném provozu,\" uvedl koncern v tiskovém prohlášení. Zdůraznil ale, že software nemá žádný vliv na ovládání a jízdní vlastnosti aut ani na jejich spotřebu.

Ve Spojených státech, kde skandál s emisemi vypukl, byl software odhalen u některých vozů Volkswagen a Audi. \"Vnitřní vyšetřování zatím dospělo k závěru, že tento software pro ovládání motoru je instalován také u dalších vozidel s naftovým pohonem spadajících do skupiny Volkswagenu,\" uvedl však dnes koncern. Do skupiny Volkswagenu patří také česká automobilka Škoda Auto.

Americká Agentura pro ochranu životního prostředí (EPA) v pátek Volkswagen obvinila, že použil software, kterým při testech měření toxických emisí oklamal americké úřady. Uvedla také, že Volkswagen za to může čelit pokutě až 18 miliard dolarů (435 miliard Kč). Volkswagen, který je největší automobilkou na světě podle počtu prodaných vozů, prý vědomě podváděl zhruba sedm let.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK