Americké akcie v úterý klesly kvůli levnějším komoditám

23.09.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 23. září (ČTK) - Akciové trhy ve Spojených státech v úterý oslabily o více než procento. Na akcie energetických a těžařských společností měl negativní dopad pokles cen ropy a dalších komodit. Investory navíc znepokojuje nejistota ohledně termínu, kdy začne americká centrální banka (Fed) zvyšovat úrokové sazby.

Dow Jonesův index, který zahrnuje akcie třiceti předních amerických podniků, klesl o 1,09 procenta na 16.330,47 bodu. Širší index S&P 500 se snížil o 1,23 procenta na 1942,74 bodu, zatímco index technologického trhu Nasdaq Composite ztratil 1,50 procenta a uzavřel na 4756,72 bodu.

Komodity v úterý zlevňovaly kvůli přetrvávajícím obavám ohledně vývoje poptávky, a to zejména v Číně. Cena americké lehké ropy se propadly zhruba o dvě procenta a cena mědi sestoupila na třítýdenní minimum, napsala agentura Reuters.

Výrazný pokles zaznamenaly například akcie těžařské společnosti Newmont Mining, jejichž cena se propadla o více než šest procent. Dolů zamířily rovněž akcie dodavatelů německé automobilky Volkswagen, která se nyní potýká se skandálem kolem manipulací s emisními testy ve Spojených státech.

Fed od konce roku 2008 drží základní úrokovou sazbu na rekordně nízké úrovni nula až 0,25 procenta s cílem podporovat hospodářský růst v USA. Minulý týden ponechal úrokové sazby opět beze změny, a to kvůli známkám slabosti světové ekonomiky a zvýšené nestabilitě na finančních trzích. Šéfka Fedu Janet Yellenová nicméně prohlásila, že zvýšení sazeb je letos nadále pravděpodobné a může přijít už v říjnu.

Na devizovém trhu se americký dolar díky nadějím na růst úroků v USA vyšplhal na více než dvoutýdenní maximum vůči euru, které tlačí dolů vyhlídky na další uvolňování měnové politiky v eurozóně.

\"Trh čeká a doufá, že Fed zvýší sazby,\" řekl agentuře Reuters analytik Jason Leinwand z poradenské společnosti Riverside Risk Advisors. Růst úroků v USA by posílil atraktivitu americké měny.

V závěru úterního obchodování v New Yorku se euro prodávalo za 1,11345 USD. Oproti pondělí tak vykazovalo pokles o zhruba půl procenta. Během dne jednotná evropská měna sestoupila až na 1,11130 USD, tedy na nejnižší úroveň od 4. září.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK