Pokles aktivity čínského zpracovatelského sektoru v září zrychlil

23.09.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Peking 23. září (ČTK) - Pokles aktivity v čínském zpracovatelském průmyslu v září překvapivě zrychlil a jeho tempo bylo nejprudší za šest a půl roku. Vyplývá to z průzkumu společností Caixin a Markit mezi nákupními manažery. Údaje podle agentury Reuters vyvolávají obavy z prudšího zpomalení růstu druhé největší ekonomiky světa, které by mohlo vést k dalšímu chaosu na finančních trzích.

Index aktivity zpracovatelského sektoru v září klesl na 47 bodů ze srpnových 47,3 bodu. Dostal se tak na nejnižší úroveň od března 2009 a už sedm měsíců za sebou se nachází pod klíčovou padesátibodovou hranicí, která je předělem mezi růstem a poklesem aktivity.

Analytici očekávali mírný nárůst indexu na 47,5 bodu. \"Překvapivě nízká hodnota indexu naznačuje přetrvávající slabost domácí i zahraniční poptávky. Je téměř jisté, že růst čínské ekonomiky ve druhé polovině roku zpomalí pod sedm procent,\" uvedli ekonomové z makléřské společnosti Minsheng Securities. Předpověděli rovněž, že čínská vláda přijde s dalšími opatřeními na podporu hospodářského růstu.

Čínská ekonomika podle posledních údajů tamního statistického úřadu ve druhém čtvrtletí meziročně vzrostla o sedm procent, tedy stejným tempem jako v prvním čtvrtletí a v souladu s celoročním cílem čínské vlády. Někteří ekonomové se ale domnívají, že hospodářský růst byl ve druhém čtvrtletí ve skutečnosti pomalejší, než úřad tvrdí.

pmh šeb

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK