Euro po komentáři šéfa ECB posiluje

23.09.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 23. září (ČTK) - Euro po úterním poklesu vůči dolaru na nejnižší hodnotu od počátku měsíce posiluje. K růstu evropské měny přispěl dnešní projev šéfa Evropské centrální banky Maria Draghiho, který uvedl, že je zatím příliš brzy na další stimulační opatření. To překvapilo některé obchodníky, kteří počítají, že ECB již brzy představí další stimulační opatření.

Kolem 17:30 SELČ euro vůči dolaru posílilo o 0,2 procenta na 1,1155 USD a k jenu vzrostlo o 0,3 procenta na 134,15 JPY. Dolar vůči jenu stoupl o 0,1 procenta na 120,24 JPY. Ke koši šesti předních světových měn dolar oslabil o 0,07 procenta na 96,218 bodů.

Draghi ve svém projevu před výborem pro hospodářské a měnové záležitosti Evropského parlamentu uvedl, že banka je připravena jednat. Potřebuje však více času na to, aby posoudila dopady zpomalení rozvíjejících se trhů, poklesu cen komodit a nedávných turbulencí na finančních trzích.

Americký dolar na počátku tohoto týdne posiloval kvůli rozdílným měnovým politikám ECB a centrální banky USA (Fed). Zatímco Fed zpřísňuje měnovou politiku a do konce roku by mohl zvýšit úroky ze současného rekordního minima, v případě ECB obchodníci očekávají další stimulační opatření.

Dolar si však udržel své zisky vůči jenu. Také zde dolaru pomáhá skutečnost, že japonská centrální banka bude muset zřejmě dále uvolnit měnovou politiku, a americká ekonomika si vede lépe než většina jiných regionů, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK