Ceny ropy v závěru týdne stouply, pomohl pokles počtu vrtů v USA

25.09.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/New York 25. září (ČTK) - Světové ceny ropy v závěru týdne po rozkolísaném obchodování stouply, podpořila je hlavně zpráva o dalším poklesu počtu provozovaných vrtných zařízení v USA. Trhu pomohlo i výrazné oživení akcií na Wall Street.

Severomořská ropa Brent kolem 19:30 SELČ přidávala zhruba půl procenta na 48,42 dolaru za barel. Americká lehká ropa WTI měla k dobru asi 1,1 procenta a pohybovala se kolem na 45,40 USD. Za celý týden oba druhy ropy získaly asi dvě procenta.

Ropu během dne podpořil růst akciových trhů a zpřesněné údaje o vývoji americké ekonomiky ve druhém čtvrtletí, které byly mírně lepší než údaje původní. Náladu na trhu podpořila i šéfka americké centrální banky (Fed) Janet Yellenová, která ve čtvrtek uvedla, že první zvýšení úrokových sazeb v USA lze stále očekávat už v letošním roce. Mezi investory to zmírnilo obavy z oslabení americké ekonomiky.

Později ale ropa zisky smazala a růst obnovila až ke konci dne po zprávě společnosti Baker Hughes o počtu nasazených vrtných souprav ve Spojených státech. Ten se minulý týden už čtvrtým týdnem za sebou snížil a sestoupil nejníže od července.

Ceny ropy za poslední měsíc kolísaly v širokém rozmezí asi 15 procent. Vliv oslabování těžby v USA vyrovnávala pokračující rekordní produkce zemí kartelu OPEC a další známky útlumu čínské ekonomiky.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent listopad 48,42 48,17 New York - Nymex WTI listopad 45,40 44,91

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK