Americké akcie po poklesu biotechnologií ztratily počáteční zisky

25.09.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 25. září (ČTK) - Americké akciové trhy dnes ztratily značnou část zisků, jichž dosáhly v první polovině obchodování s pomocí zlepšených údajů o vývoji domácí ekonomiky. Wall Street ke konci dne podkopal vývoj v technologickém sektoru, který srazil pokračující propad akcií biotechnologických firem. Na devizových trzích se zvyšoval zejména kurz dolaru.

Dow Jonesův index v závěru posílil o 0,70 procenta na 16.314,67 bodu. Technologický trh Nasdaq naopak o 1,01 procenta oslabil a uzavřel na 4686,50 bodu, širší index S&P 500 odepsal 0,05 procenta na 1931,34 bodu. Za celý týden Dow Jones klesl o 0,4 procenta, S&P ztratil 1,5 procenta a Nasdaq odepsal 2,9 procenta.

Americká ekonomika ve druhém čtvrtletí vzrostla v přepočtu na celý rok o 3,9 procenta, namísto předešlého odhadu 3,7 procenta. Ke zlepšené náladě na trhu přispěla i šéfka americké centrální banky (Fed) Janet Yellenová, která ve čtvrtek uvedla, že první zvýšení úrokových sazeb v USA po téměř deseti letech lze stále očekávat už v letošním roce. Její slova vedla k růstu cen akcií finančních společností, jako je Bank of America, JPMorgan Chase & Co, Citigroup nebo Wells Fargo.

Ke konci dne ale trh podkopal další pokles akcií biotechnologických firem, jejichž oborový index za týden ztratil asi 14 procent. Poklesl vyprovokovala demokratická prezidentská kandidátka Hillary Clintonová, která v pondělí uvedla, že předloží plán, jak ukončit údajně domluvené udržování vysokých cen některých léků.

Index Dow Jones naopak podpořily akcie největšího světového výrobce sportovního oblečení a obuvi Nike. Firma dosáhla překvapivě dobrých výsledků hospodaření na čínském trhu, její akcie tak zpevnily o 8,89 procenta na 125 dolarů.

Na devizovém trhu se dolar vůči koši hlavních světových měn vyšplhal na pětitýdenní maximum. Těžil z výroků šéfky Fedu Yellenové o pravděpodobnosti brzkého zvýšení sazeb a z příznivých údajů o vývoji americké ekonomiky.

Dolarový index, který měří hodnotu dolaru ke koši šesti hlavních světových měn, vystoupil až na 96,7 bodu, což bylo nejvýše od 19. srpna; ke konci dne byl s růstem 0,3 procenta na 96,23 bodu a za celý týden získal 1,4 procenta. Euro v závěru dne ztrácelo vůči dolaru 0,35 procenta na 1,1191 USD. Americká měna proti japonskému jenu posílila o 0,4 procenta na 120,55 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK