Americké akcie kvůli obavám ohledně Číny oslabují

28.09.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 28. září (ČTK) - Americké akcie dnes výrazně oslabují, znovu je srážejí zejména obavy ohledně čínské ekonomiky. Akciový trh ale tlačí dolů i vyhlídky na zvyšování úrokových sazeb ve Spojených státech. Na svém zářijovém zasedání americká centrální banka (Fed) základní úroky prozatím zvýšit odmítla.

Krátce před polednem newyorského času (18:00 SELČ) vykazoval Dow Jonesův index pokles o 1,3 procenta na 16.106 bodů, širší index S&P 500 odepisoval 1,7 procenta na 1898 bodů. Index technologického trhu Nasdaq Composite ztrácel dvě procenta a pohyboval se kolem 4748 bodů.

Akcie těžařských společností zamířily dolů kvůli obavám z oslabení poptávky v Číně. Ta je největším spotřebitelem komodit na světě. Obavy o čínskou ekonomiku posílila dnešní zpráva o srpnovém poklesu zisků tamních průmyslových podniků.

Americké ministerstvo obchodu dnes oznámilo, že spotřebitelské výdaje v USA v srpnu stouply o 0,4 procenta, což je o něco rychleji, než očekávali analytici. Údaje podpořily očekávání, že Fed ještě v letošním roce přikročí k prvnímu zvýšení úrokových sazeb za téměř deset let.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK