Indie snížila základní úrokovou sazbu na minimum za 4,5 roku

29.09.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Dillí 29. září (ČTK) - Indická centrální banka snížila základní úrokovou sazbu o půl procentního bodu na 6,75 procenta, což je její nejnižší úroveň za čtyři a půl roku. Pokles inflace na rekordní minimum umožňuje centrální bance dál podpořit ekonomiku, která v poslední době signalizuje znovu zpomalování růstu.

Krok banky byl razantnější, než se čekalo. Takřka všichni ekonomové oslovení agenturou Reuters čekali snížení sazby z dosavadních 7,25 procenta jen o čtvrtinu procentního bodu. Čtvrtprocentním tempem banka snížila sazbu předtím v tomto roce již třikrát.

Meziroční míra inflace v Indii klesla v srpnu na rekordní minimum 3,66 procenta. Centrální banka očekává, že inflace se bude na počátku příštího roku pohybovat mírně pod cílovou úrovní šesti procent. Vedle kroků vlády, které utlumily zdražování potravin, k příznivému vývoji inflace přispěl pokles světových cen komodit.

Ekonomové se domnívají, že dnešní výrazné uvolnění měnové politiky odráží obavy banky o dynamiku hospodářského růstu. Volání po zmírnění měnové politiky se začala ozývat po zprávě, že Indie zpomalila ve druhém čtvrtletí meziroční růst na sedm procent ze 7,5 procenta v předešlém kvartále.

Loni na jaře se začala Indie zotavovat z útlumu předešlých dvou let, kdy tempo jejího růstu kleslo pod pět procent. Za poslední fiskální rok do konce března zrychlila Indie růst na 7,3 procenta z tempa 6,9 procenta v předešlém roce a ve dvou čtvrtletích roku svým hospodářským výkonem předstihla oslabující Čínu.

Poslední vývoj ekonomiky je ale varovným signálem pro vládu premiéra Naréndry Módího. Ta nastoupila loni v květnu, kdy slíbila, že dostane zemi z útlumu a pomocí reforem zvýší tempo růstu na dřívějších sedm až osm procent. Centrální banka dnes snížila svůj odhad růstu pro tento fiskální rok na 7,4 procenta z dosavadní předpovědi 7,6 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK