Spotřebitelská důvěra v USA se v září nečekaně zlepšila

29.09.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 29. září (ČTK) - Spotřebitelská důvěra ve Spojených státech se v září nečekaně zlepšila. Její celkový index se vyhoupl na 103 bodů, nejvyšší hodnotu od ledna, ze srpnové úrovně 101,3 bodu. Sdělila to dnes ve své měsíční zprávě soukromá organizace Conference Board.

Ekonomové v anketě agentury Reuters v průměru odhadovali pokles ukazatele na 96,1 bodu. Index je nyní podstatně nad úrovní z loňského září, kdy byl na hodnotě 84,6 bodu.

Ukazatel spotřebitelských hodnocení současné hospodářské situace vzrostl o více než pět bodů na 121,1 bodu a dostal se na maximum za osm let. Index očekávání naopak o 0,6 bodu klesl a je na 91 bodech.

Zvýšil se podíl těch, kteří na otázku ohledně pracovních míst uvedli, že \"je těžké je získat\". Na druhé straně více než 25 procent respondentů odpovědělo, že míst je dostatek, což byl nejvyšší podíl těchto odpovědí za osm let.

Údaje o spotřebitelské důvěře ekonomové pozorně sledují a snaží se z nich odvodit budoucí vývoj spotřebitelských výdajů. Tato kategorie se na hrubém domácím produktu USA podílí asi dvěma třetinami.

Americká ekonomika ve druhém čtvrtletí zrychlila růst na 3,9 procenta z ročního tempa 0,6 procenta v předešlém kvartálu. Zaznamenala tak nejvýraznější expanzi od loňského léta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK