Ceny ropy oživují z poklesu, podpořily je odhady poklesu zásob

29.09.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/New York 29. září (ČTK) - Světové ceny ropy se dnes po silném pondělním propadu o téměř tři procenta zvyšují, podpořily je zejména signály dalšího snižování zásob na americkém trhu. Odhady poklesu zásob v USA zastínily sílící obavy investorů o vývoj čínské ekonomiky.

Kolem 17:10 SELČ barel severomořské ropy Brent s dodáním v listopadu přidával 2,1 procenta na zhruba 48,30 dolaru za barel. Cena americké lehké ropy WTI získávala podobným tempem na zhruba 45,40 dolaru.

Trh nyní čeká na údaje o týdenním vývoji zásob ropy v USA. Společnost pro průzkum trhu Genscape odhadla, že zásoby v klíčovém překladišti ropy v Cushingu v Oklahomě klesly minulý týden o více než milion barelů. Agentuře Reuters to sdělili obchodníci, kteří mají zprávu k dispozici. Oficiální údaje o vývoji zásob vyjdou ve středu.

K růstu cen ropy dnes přispělo také oživení amerických akcií. Indexy na Wall Street v pondělí rovněž výrazně klesly.

Ceny ropy se za poslední měsíc po vlně propadů stabilizovaly, zůstávají ale více než polovinu pod maximy z loňského června. K jejich poklesu přispíval silný růst těžby v USA spolu s udržováním vysoké produkce kartelu OPEC v situaci, kdy Čína a další velké rozvíjející se ekonomiky zpomalují růst.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent listopad 48,33 47,34 New York - Nymex WTI listopad 45,39 44,43

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK