Euro po údajích o inflaci ve Španělsku a Německu mírně klesá

29.09.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/New York 29. září (ČTK) - Jednotná evropská měna euro dnes na devizovém trhu mírně klesá. Důvodem je horší statistika o vývoji inflace v Německu a ve Španělsku. Takzvaný dolarový index naopak stagnuje, zejména kvůli nejistotě ohledně načasování růstu úroků v USA a oživení komoditních měn, tedy kanadského a australského dolaru.

Krátce před 18:00 SELČ euro vůči dolaru nepatrně ztrácelo a pohybovalo se kolem 1,1240 USD, k japonskému jenu odepisovalo 0,1 procenta na 134,70 JPY. Dolar vůči jenu oslaboval o 0,1 procenta na 119,84 JPY.

Dolarový index, který sleduje pohyb amerického dolaru ke koši šesti hlavních světových měn, byl dolar bez větších změn na 95,93 bodu.

Spotřebitelské ceny ve Španělsku v září klesly nejrychleji za sedm měsíců. Inflace v září podle předběžných odhadů klesla i v Německu, a to poprvé po osmi měsících. Investoři se obávají, že pokles cen v Německu srazí do deflace i celou eurozónu.

Komoditním měnám pomohlo oživení akcií těžařské a obchodní firmy Glencore. Ta v pondělí kvůli obavám, zda bude schopna splácet dluh, klesla o téměř třetinu, dnes se jí však podařilo oživit. Zvyšují se dnes i ceny komodit, které se ale i tak drží blízko několikaletých minim.

Investoři se nyní soustředí na páteční zprávu o vývoji nezaměstnanosti v USA. Ta by měla potvrdit, že americký trh práce zůstává v relativně dobrém stavu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK