Akcie v USA v úterý převážně stouply, dolar klesl

30.09.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 30. září (ČTK) - Akciové trhy ve Spojených státech v úterý převážně stouply a ustálily se po pondělním výrazném propadu. Obchodování ovšem provázela zvýšená kolísavost, neboť investoři byli kvůli obavám o zdraví světové ekonomiky po více než měsíci turbulencí na trzích nadále opatrní. Americký dolar klesl ke koši šesti zahraničních měn.

Dow Jonesův index, který zahrnuje akcie třiceti předních amerických podniků, stoupl o 0,3 procenta na 16.049,13 bodu. Širší index S&P 500 si připsal 0,12 procenta na 1884,09 bodu. Index technologického trhu Nasdaq Composite ale ztratil 0,59 procenta a obchodování zakončil na 4517,32 bodu.

Náladu na trhu, jímž v pondělí otřásly další slabé údaje z čínské ekonomiky, zlepšily údaje o nečekaném zlepšení důvěry amerických spotřebitelů. Její celkový index pro měsíc září podle organizace Conference Board stoupl více, než se čekalo, a dostal se na nejvyšší hodnotu od ledna.

Stouplo sedm z deseti sektorů v rámci indexu S&P. Oživily akcie zdravotnických firem, které předtím ztrácely sedm dní v řadě. Jejich index posílil o 0,9 procenta, mimo jiné díky akciím firem Johnson & Johnson a Gilead Sciences. Akcie americké technologické společnosti Apple po zveřejnění zprávy o rekordním prodeji jejích nových telefonů iPhone během prvních tří dnů od uvedení na trh klesly o více než tři procenta. Podle některých analytiků to naznačuje, že investoři jsou skeptičtí, zda zájem o nové přístroje překoná poptávku po předešlých iPhonech, která firmě pomohla k rekordnímu čtvrtletnímu zisku.

Americký dolar v úterý klesl ke koši šesti předních zahraničních měn. Kolísavost na světových trzích totiž oslabila vyhlídky na zvýšení úrokových sazeb v USA. Dolarový index ke koši šesti měn před koncem newyorského obchodování odepisoval 0,15 procenta. Euro k dolaru se pohybovalo prakticky beze změn 1,1250 USD a k japonskému jenu odepisovalo 0,1 procenta na 134,70 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK