Česká ekonomika vzrostla ve 2. čtvrtletí meziročně o 4,6 procenta

30.09.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 30. září (ČTK) - Česká ekonomika rostla v letošním 2. čtvrtletí rychleji, než se odhadovalo. Meziročně se hrubý domácí produkt zvýšil o 4,6 procenta a proti 1. čtvrtletí o 1,1 procenta. Údaje dnes zveřejnil Český statistický úřad. Zpřesnil tak svůj srpnový odhad, podle kterého ekonomika meziročně stoupla o 4,4 procenta a mezičtvrtletně o jedno procento. Meziroční růst české ekonomiky byl nejvyšší od konce roku 2007.

Ziskovost podniků ve druhém čtvrtletí vzrostla na 50 procent, což je o 0,3 procentního bodu více než před rokem. \"Pohybovala se tak již na úrovni předkrizových hodnot,\" uvedl ČSÚ. Reálná spotřeba domácností na obyvatele se meziročně zvýšila o 3,3 procenta, růst reálných příjmů byl ještě o desetinu procentního bodu vyšší.

Průměrný měsíční příjem domácností na obyvatele byl ve 2. čtvrtletí 21.960 korun, z toho 3700 Kč tvořily individuální služby a zboží od vládních a neziskových institucí. Průměrná měsíční spotřeba domácností na obyvatele byla 20.333 korun.

Míra úspor 10,2 procenta byla o půl procentního bodu vyšší než před rokem. Míra investic u domácností meziročně poklesla na 6,9 procenta, u nefinančních podniků naopak vzrostla 30,5 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK