Müllera nahradí v čele automobilky Porsche Oliver Blume

30.09.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Frankfurt nad Mohanem 30. září (ČTK) - Novým šéfem německého výrobce sportovních vozů Porsche se stane jeho dosavadní výrobní ředitel Oliver Blume (47). Ten od 1. října nahradí dosavadního generálního ředitele firmy Matthiase Müllera (62), který minulý týden převzal kvůli skandálu s emisemi nejvyšší výkonnou funkci u mateřské skupiny Volkswagen. Porsche to oznámila po dnešním zasedání své dozorčí rady, která Blumeho jmenovala.

Mülllera v pátek jmenovala dozorčí rada Volkswagenu do čela představenstva. V čele největšího světového prodejce automobilů nahradil s okamžitou platností Martina Winterkorna (68), který ve středu odstoupil z funkce generálního ředitele kvůli skandálu s manipulacemi emisních měření u naftových vozů.

Skandál vypukl minulý pátek, kdy americká Agentura pro ochranu životního prostředí (EPA) Volkswagen obvinila, že u téměř půl milionu vozů VW a Audi s naftovými motory, které se za posledních sedm let v USA prodaly, používal software umožňující při testování emisí skrývat vysoce nadlimitní hodnoty toxických oxidů dusíku. Volkswagenu za tyto podvody v USA hrozí pokuta až 18 miliard dolarů (438 miliard Kč). Skandál začaly vyšetřovat i některé evropské země a na firmu byla podána řada hromadných žalob.

Volkswagen přiznal, že software umožňující manipulovat s měřením emisí instaloval v celém světě do zhruba 11 milionů aut. Z toho téměř 150.000 se jich prodalo v České republice.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK