Americké akcie v závěru slabého čtvrtletí výrazně rostou

30.09.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 30. září (ČTK) - Americké akcie v první polovině dnešního obchodování výrazně posílily, pomáhalo jim pokračující oživování v sektorech farmacie a energetiky a příznivé údaje z trhu práce. Wall Street ale dneškem uzavírá své nejhorší čtvrtletí za čtyři roky.

Kolem poledne newyorského času (18:00 SELČ) Dow Jonesův index získával jedno procento na zhruba 16.216 bodů. Širší index S&P 500 posílil o 1,2 procenta na 1907 bodů, zatímco index technologického trhu Nasdaq vzrostl o 1,5 procenta na 4585 bodů. Za celé třetí čtvrtletí Dow Jones a S&P 500 ztrácejí asi osm procent, což je podle údajů agentury Reuters nejhlubší čtvrtletní pokles od roku 2011.

V americkém soukromém sektoru vzniklo v září asi 200.000 nových pracovních míst, což bylo více, než se čekalo. Zpráva naznačila, že americký trh práce zůstává v dobré kondici a že centrální banka (Fed) by mohla ještě do konce letošního roku zvýšit úrokové sazby.

V růstu pokračovaly akcie ropných společností, jejichž index měl k dobru více než procenta. Kolem čtyř procent získával biotechnologický index trhu Nasdaq, jehož akcie minulý týden prudce klesly v obavách z politického zásahu proti vysokým cenám léků.

Třetí čtvrtletí poznamenalo vysoce rozkolísané obchodování, které bylo odrazem obav ze zpomalování růstu čínské ekonomiky. Analytici vesměs po vlně otřesů snížily své odhady úrovně trhu na konci roku, podle ankety Reuters se ale i přesto čeká, že index S&P 500 uzavře rok zhruba 11 procent nad současnou úrovní.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK