Sobotka se sejde s Mládkem a Chovancem kvůli rychlému internetu

01.10.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 1. října (ČTK) Premiér Bohuslav Sobotka dnes bude jednat s ministrem průmyslu a obchodu Janem Mládkem a vnitra Milanem Chovancem (oba ČSSD) o národním plánu rozvoje internetových sítí. Na plán je navázané čerpání evropských dotací v objemu 14 miliard korun. Vyplývá to z informací MPO.

Návrh plánu v minulosti ministerstvo průmyslu několikrát přepracovalo. Jeho poslední verze, upravená o návrhy ministerstva vnitra, se nesetkala s příznivým přijetím u zástupci telekomunikačního odvětví. Vadí jim například, že by čtyři miliardy korun z dotací směřovaly do neveřejných sítí v gesci ministerstva vnitra a jím nově vytvářeného státního podniku.

Chybí rovněž analýza současného stavu přístupu k internetu v Česku, na základě které by šlo evropské dotace v příštích letech přidělovat. Česku sice nehrozí, že by o dotační peníze z EU přišlo, ale že budou přesunuty na jiný účel.

Program Digitální Česko 2.0, schválený vládou, počítá do roku 2020 s pokrytím celé populace internetem o rychlosti alespoň 30 Mbit/s. Polovina Čechů má mít 100 Mbit/s.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK