Americké akcie pokračují v poklesu, sráží je Apple

01.10.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 1. října (ČTK) - Americké akcie vstoupily do nového čtvrtletí dalším oslabením, ačkoliv už ve třetím kvartále zažila Wall Street nejhlubší pokles za poslední čtyři roky. Trhy dnes sráží zejména výrazný pokles akcií společnosti Apple a podkopaly je také údaje o zpomalení růstu v americkém průmyslu.

Kolem poledne newyorského času (18:00 SELČ) Dow Jonesův index ztrácel 1,1 procenta na zhruba 16.110 bodů. Širší index S&P 500 odepisoval 0,8 procenta na 1905 bodů, zatímco index technologického trhu Nasdaq Composite ztrácel 1,1 procenta na 4570 bodů. Za celé třetí čtvrtletí indexy ztratily kolem sedmi procent.

Akcie Applu ztrácely více než dvě procenta a stlačily dolů všechny tři hlavní indexy. Server DigiTimes totiž napsal, že výrobci čipů pro telefony iPhone mají obavy, že firma sníží objednávky čipů pro čtvrté čtvrtletí.

Investory zpočátku povzbudily údaje o aktivitě v čínském zpracovatelském průmyslu, která v září klesla méně, než se čekalo. Index aktivity zpracovatelského sektoru v USA ale oslabil více, než se čekalo a těsně se přiblížil hranici 50 bodů, která dělí růst aktivity od poklesu.

Investoři budou nyní chtít zapomenout na letní otřesy a v příštích dnech se budou zaměřovat na nové ekonomické statistiky. Páteční zpráva o zářijovém vývoji amerického trhu práce podle analytiků poskytne trhu nejnovější vodítko pro odhady, kdy americká centrální banka začne zvyšovat úrokové sazby.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK