Ostrava se s Hyundai Mobis zatím nedohodla na koupi pozemků

01.10.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ostrava 1. října (ČTK) - Investice jihokorejské společnosti Hyundai Mobis, která plánuje výstavbu továrny v průmyslové zóně v Mošnově na Novojičínsku, je ohrožena. Město se zatím nedohodlo se společností na kupní smlouvě na pozemky. Společnost měla přislíbeno, že pozemky o rozloze zhruba 18 hektarů získá za korunu za metr čtvereční, tedy přibližně za 180.000 korun. Pro takové zvýhodnění je ale nutný souhlas Evropské komise, která dosud nerozhodla.

Hyundai Mobis proto po městu žádá, aby kupní smlouva byla dohodnuta i bez tohoto souhlasu. Společnost si stanovila i další podmínky. Zastupitelé ale dnes na svém mimořádném jednání odmítli na tyto podmínky přistoupit.

\"Jde o skutečně významnou investici pro tento region, která by mohla přinést až 900 pracovních míst. Investor potřebuje začít stavět proto, aby před zimou provedl nějaké práce a nedostal se do skluzu s investicí, tak jsme se snažili hledat řešení, které by nám umožnilo kupní smlouvu uzavřít i bez ohledu na to, že to vyjádření Evropské komise nemáme,\" uvedl primátor Tomáš Macura (ANO).

Investor dává městu tři podmínky. První z nich je prodej pozemků za zvýhodněnou cenu, a to bez ohledu na stanovisko Evropské komise. \"Druhý požadavek se týká možnosti investora odstoupit od smlouvy i poté, co začne takříkajíc kopat do země, a to až do doby, než posoudí, zda-li mu ten balíček investičních pobídek vyhovuje, nebo ne. Třetí podmínka je, že chce, aby město rozhodlo v daných věcech bez ohledu na stanovisko poskytovatele dotace, což je stát, potažmo ministerstvo průmyslu,\" uvedl primátor. Investor požaduje, aby se kupní smlouva dohodla do poloviny října, a podle primátora tvrdí, že jinak je připraven odstoupit od zamýšlené investice a odejít i z České republiky.

\"Jako rada města jsme navrhli, abychom těmto podmínkám neustupovali, neb bychom dostali město do poměrně svízelné právní situace,\" uvedl Macura. Stanovisko dnes jednohlasně podpořili všichni přítomní zastupitelé. Primátor přesto věří, že se město s investorem nakonec dohodne.

Manažer společnosti Hyundai Mobis Ivan Leixner ČTK před schůzí zastupitelstva řekl, že společnost by chtěla zahájit práce v Mošnově ještě letos. Vše záleží na uzavření kupní smlouvy týkající se pozemků. \"Věřím, že do zasedání zastupitelstva 14. října se podaří najít řešení a připravit konečné znění smlouvy akceptovatelné pro obě strany. Jako investor jsme se snažili přizpůsobit podmínky co nejvíce pro sebe, Ostrava k tomu má výtky, ale věřím, že se dohodneme,\" uvedl Leixner. Po jednání novinářům řekl, že korejské vedení společnosti nechce přistoupit na tržní cenu pozemků, která je zhruba 68 milionů korun. \"To naše ředitelství odmítá s tím, že když se schvalovala investiční smlouva, byla dohodnuta koruna za metr čtvereční. Naše ředitelství chce striktně dodržet investiční smlouvu,\" uvedl Leixner. Podle primátora město bude se společností dále intenzivně vyjednávat.

Nový závod má dodávat světlomety pro automobilky Hyundai v Nošovicích a Kia v Žilině. Do továrny má společnost investovat přes 2,5 miliardy korun.

Martina Helánová dr

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK