Dolar po zprávě o zaměstnanosti v USA klesá

02.10.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/New York 2. října (ČTK) - Americký dolar dnes na devizových trzích citelně oslabuje, srazily jej nečekaně špatné údaje o zářijovém vývoji na trhu práce v USA. Zpráva vyvolala pochybnosti, zda se tamní ekonomice daří dostatečně dobře na to, aby americká centrální banka (Fed) mohla do konce roku zvýšit úrokové sazby, jak se dosud na trzích všeobecně očekávalo.

Dolar vůči japonskému jenu během dne klesl až na třítýdenní minimum pod 119 JPY za dolar. Později mírně oživil, i tak ale před 17:00 SELČ ztrácel asi 0,7 procenta na 119,07 JPY. Euro vůči dolaru v jednu chvíli přidávalo i více než jedno procento, později mělo k dobru asi 0,8 procenta na 1,1277 USD.

Takzvaný dolarový index, který sleduje vývoj dolaru ke koši šesti hlavních světových měn, během dneška klesl na nejnižší hodnotu za poslední více než týden. Kolem 17:00 SELČ odepisoval zhruba 0,7 procenta na 95,512 bodu.

Americké ministerstvo práce dnes zveřejnilo údaje, podle kterých američtí zaměstnavatelé v září druhý měsíc po sobě výrazně zpomalili tvorbu pracovních míst a výrazně nižší byl po zpřesnění také srpnový údaj. Data ukázala, že výkon amerického trhu práce za poslední dva měsíce byl nejslabší za více než rok. Mohla by tudíž podnítit obavy, že zpomalení světové ekonomiky, za kterým stojí především hospodářský vývoj v Číně, by mohlo podlomit zdraví ekonomiky Spojených států.

\"Je to velmi špatná zpráva, která pravděpodobně způsobí, že Fed posune termín zvýšení úrokových sazeb až na rok 2016,\" uvedl analytik společnosti BNP Paribas Vassili Serebriakov, jehož citovala agentura Reuters. Podobně američtí ekonomové z BNP Paribas odhadují, že Fed zvýší úroky spíše až příští rok v březnu. Dosud se na trzích očekávalo, že k prvnímu zvýšení úroků po téměř deseti letech Fed sáhne ještě letos.

Trhy, které před dnešní statistikou viděly šanci na prosincové zvýšení sazeb na 44 procent, nyní tuto pravděpodobnost vidí na 29 procent. Ukazují to data společnosti CME Group, kde se obchoduje s futures kontrakty na úrokové sazby. Pravděpodobnost březnového zvýšení sazeb se naopak zvýšila na 51 procent.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK