Zákon o zakázkách neřeší podmínky pro zahraniční firmy

05.10.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 5. října (ČTK) - Vláda dnes bude při projednávání návrhu zákona o veřejných zakázkách rozhodovat, zda se bude týkat i zahraničních firem. Ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová (za ANO) před zasedáním kabinetu uvedla, že úřad vypořádal většinu výtek, které vznesly jiné resorty. Zůstávají podle ní čtyři výhrady. Podle místopředsedy lidovců a ministra zemědělství Mariana Jurečky návrh zákona neřeší přístup zahraničních firem s nejasnou majetkovou strukturou k veřejným zakázkám, což odporuje koaliční smlouvě.

\"Nechceme dopustit, aby se zahraniční firmy mohly účastnit veřejných zakázek, pokud nemají jasně dohledatelnou majetkovou strukturu,\" řekl novinářům při příchodu na jednání vlády Jurečka. Taková podmínka je podle něj uvedena i v koaliční smlouvě. \"Tento problém není vyřešen v zákoně, který navrhuje paní ministryně,\" upozornil. Jurečka dodal, že stejnou připomínku vznesla čtyři ministerstva. Očekává, že se podaří problém během diskuse na vládě vyřešit.

Zákon o veřejných zakázkách kabinet projednával už na minulé schůzi vlády. Zbylo 30 připomínek, z nichž většinu ministerstvo do dneška vypořádalo. Šlechtová dnes před začátkem jednání uvedla, že zbývají čtyři rozpory.

Nová norma, která určuje podmínky zadávacího řízení, například zakazuje uzavřít smlouvu s účastníkem tendru, který nesplňuje požadavky zákona či zadavatele. Zvyšuje také limit pro povolené vícepráce na 50 procent ze 30 procent, které platí nyní.

Ministerstvo pro místní rozvoj chce také u některých typů tendrů zakázat vybírání vítěze pouze podle nejnižší ceny, respektive zavádí více povinných hodnoticích kritérií. Veřejným institucím chce umožnit zadávat zakázky na právní služby při soudních a správních sporech bez výběrového řízení. Zadavatel by také mohl vyloučit uchazeče, který se dříve neosvědčil.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK