Dolar zpevnil vůči franku a jenu, investoři jsou ochotni riskovat

05.10.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/New York 5. října (ČTK) - Americký dolar dnes díky obnovenému zájmu o rizikovější investice posílil vůči japonskému jenu a švýcarskému franku. To jsou měny, které investoři považují za bezpečné útočiště v období nejistoty, a za příznivějších podmínek na trhu je naopak prodávají. Vůči euru však americká měna mírně klesá.

Kolem 17:00 SELČ dolar vůči jenu vykazoval nárůst o 0,3 procenta na 120,27 JPY. Vůči franku si připisoval 0,4 procenta a pohyboval se kolem 0,976 CHF. Jednotná evropská měna vůči dolaru mírně posílila na 1,1215 USD, zůstala však pod téměř dvoutýdenním maximem 1,1319 USD, na které se vyšplhala v pátek.

Ochotu investorů více riskovat podpořila nepříznivá zpráva o zářijovém vývoji na trhu práce ve Spojených státech, která naznačila, že americká centrální banka (Fed) nebude spěchat se zvyšováním úrokových sazeb. Vyhlídky na pozdější růst úroků však měly negativní dopady na kurz dolaru vůči euru.

Výraznějšímu růstu kurzu jednotné evropské měny zabránilo očekávání, že Evropská centrální banka (ECB) bude nucena přikročit k dalšímu uvolňování měnové politiky. Šéf ECB Mario Draghi na posledním zasedání měnového výboru signalizoval možné rozšíření programu nákupu dluhopisů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK