ČTÚ:Některé bezšňůrové telefony letos kvůli rozvoji mobilů skončí

06.05.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 6. května (ČTK) - Některé typy bezšňůrových telefonů nebudou moci lidé od příštího roku používat. Důvodem je potřeba uvolnit kmitočtová pásma, ve kterých fungují, pro sítě mobilních telefonů, uvedl Český telekomunikační úřad na svých stránkách.

Ukončení licence se týká přístrojů, které fungují v několika pásmech mezi 860 a 960 MHz. Ty sousedí s kmitočty pro mobilní sítě. Množství těchto přístrojů v provozu není podle úřadu velké.

"Vzhledem k rozvoji mobilní telefonie bylo ve druhé polovině 90. let minulého století rozhodnuto postupně tato pásma uvolnit ve prospěch GSM a ukončit uvádění těchto telefonů na trh," uvedl předseda ČTÚ David Stádník.

Telefony přestaly být uváděny na trh od roku 2003. Uživatelé je poznají podle schvalovací značky ČTÚ a v kopii rozhodnutí o schválení ČTÚ jsou vyznačena pásma CT1, CT1+ nebo CT2.

Od roku 2003 se v tuzemsku prodávají jen přístroje, které fungují ve standardu DECT (Digital Enhanced Cordless Telecommunications), který umožňuje ochranu hovoru proti odposlouchávání a vedle přenosu hlasu i přenos dat.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK