V USA se zřejmě schyluje k obří fúzi on-line makléřů

09.05.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


LONDÝN/NEW YORK 9. května (ČTK) - Ve Spojených státech se zřejmě schyluje k mnohamiliardové fúzi mezi on-line makléřskými podniky. Společnost E-Trade Financial údajně nabídla 5,5 miliardy dolarů (kolem 130 miliard Kč) za svého rivala Ameritrade Holding. Ten ale prý v tichosti jedná o převzetí dalšího makléře, kanadské společnosti TD Waterhouse. Píše to světový tisk.

Americký list The New York Times napsal, že E-Trade předložil návrh na převzetí společnosti Ameritrade už v pátek. List The Wall Street Journal uvedl, že zástupci obou podniků spolu jednali na toto téma už dříve a možnosti spolupráce zkoumali už v posledním roce.

Spekulace o chystaném sloučení mezi jednotlivými podniky nikdo z jejich zástupců nekomentoval. Mluvčí společnosti E-Trade v New Yorku pouze uvedla, že v souladu s podnikovým zvykem nebude na spekulace trhu reagovat.

Na spekulace už v pátek reagovaly akcie obou firem a zatímco E-Trade si připsal zhruba 8,5 procenta, Ameritrade vyskočil asi o 5,3 procenta. Ameritrade vykazuje silný růst o více než 20 procent i dnes v elektronických systémech ještě před zahájením obchodování na amerických akciových trzích.

E-Trade by podle některých informací mohl za akcii Ameritrade zaplatit 16,50 USD, zatímco teď se cena pohybuje pouze kolem 11,30 USD. Podle analytika investiční společnosti Sandler O'Neill & Partners Riche Repetta by obě firmy díky spojení mohly příští rok ušetřit až 562 milionů dolarů a vytvořit čistý zisk až 1,15 miliardy dolarů.

Pokud jsou spekulace pravdivé a podniky se opravdu spojí, hodnota nové makléřské společnosti by se mohla pohybovat kolem 14 miliard dolarů. E-Trade zřejmě ještě není rozhodnut, zda se svou nabídkou předstoupí před správní radu Ameritrade, nebo přímo před akcionáře. Druhý postup by asi zvolil v případě, kdyby tušil, že vedení Ameritrade o žádnou fúzi nestojí.

Analytici už delší dobu tvrdí, že odvětví on-line makléřských služeb je zralé na další konsolidaci. Objemy obchodů se totiž drží na nižší úrovni a mnoho podniků ve snaze udržet si klienty sahá ke snižování poplatků. Jako o cíli převzetí se hovoří nejen o společnostech Ameritrade, E-Trade a TD Waterhouse, ale rovněž o společnosti Charles Schwab & Co.

Ameritrade teprve nedávno dokončil fúzi se společnosti Datek Online, kterou převzal v roce 2002. Proces fúze byl ale zdlouhavý a teprve před nedávnem byla do provozu uvedena jednotná webová stránka pro původní klienty Ameritrade i pro ty, kteří patřili ke společnosti Datek.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK